Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   okt 01

Het omegadieet

Bij het omegadieet draait het om vetten, en dan met name om de gezonde vetten. Sommige vetten zijn schadelijk voor uw lijf (verzadigde vetten) en andere vetten zijn goed voor uw lijf (onverzadigde vetten). De gezondste vetten zijn de omega 3 en omega 6 vetzuren.
De omega’s zijn goed voor uw hart en bloedvaten, maar ze helpen ook bij het ontwikkelen van uw denkvermogen. Vooral voor kinderen en tieners is omega dus erg belangrijk.

Wanneer u aan het omegadieet gaat doen is het belangrijk dat u regelmatig voedsel eet dat rijk is aan omega 3. U kunt hierbij denken aan vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel en sardientjes. Spinazie, veldsla, waterkers en postelein zijn ook rijk aan omega 3. In veel noten en zaden vindt u ook omega 3 terug, en dan met name in walnoten en lijnzaad. In bepaalde oliën, zoals sojaolie, walnootolie en koolzaadolie zit eveneens omega 3.
Het omegadieet is geschikt voor mensen die een dieet op de langere termijn verkiezen boven een dieet waar ze snel mee afvallen. Als u snel veel kilo’s wilt verliezen, dan is het omegadieet niet aan te raden. Als u moeilijk afstand kunt doen van junkfood is het omegadieet een echte afrader. Het is namelijk geschikt voor mensen die gezond en lekker willen eten. Als u uzelf niet alles wilt ontzeggen (zoals bij veel andere diëten het geval is, omdat u bepaalde dingen dan niet meer mag eten), dan is het omegadieet ook geschikt voor u. Als u allergisch bent voor vis, of het echt niet lust, dan is het omegadieet ook geen aanrader, aangezien het dieet sterk op vis leunt.

Waarom het Proteine Dieet Gevaarlijk is

De voornaamste reden dat het proteïne dieet gevaarlijk is, is omdat het een heel beperkt voedingspatroon oplegt. Het dwingt je als het ware om een dieet te volgen dat voornamelijk uit eiwithoudende etenswaren bestaat. Volgens mij hebben we vroeger op school en van onze moeder geleerd dat een gevarieerd dieet gezond is. De schijf van vijf is wel bekend bij de meesten van ons en ook al is deze mooie schijf inmiddels wat achterhaald, het principe van gevarieerd eten zodat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt is nog steeds hetzelfde. En dus ben ik tegen iedere vorm van dieet die een beperkt aanbod van voedingsstoffen aanhangt. Bovendien leveren de meeste bekende eiwit of proteïne diëten simpelweg te weinig calorieën om je lichaam goed te laten functioneren. Een derde reden waarom het proteïne dieet gevaarlijk is en zelfs schadelijk voor je kan zijn is dat een (te) hoge hoeveelheid dagelijkse eiwitten/proteïnen een zware belasting oplevert voor je nieren. Deze zullen harder moeten werken dan waar zo voor gemaakt zijn. Vertrouw dus veel op groentepakketten en fruit.

Snel Afvallen Zonder Dieet

Afvallen zonder dieet en pillen is echter ook heel goed mogelijk. De sleutel tot een veel gezondere levens stijl en dus een ideaal gewicht is goed kijken naar het menselijk lichaam. Waar zijn we op gebouwd? Hoe zag ons leven eruit toen we aan het begin van onze ontwikkeling stonden? En wat heeft ons lichaam dus nodig om optimaal te functioneren? Op een gezonde manier afvallen zonder dieet en pillen leidt automatisch tot: Meer energie, Ideaal gewicht, Minder ziektes en allergieën en nooit meer terugvallen in je oude, slechte gewoontes. Zodra je geleerd hebt wat je lichaam nodig heeft en wat je absoluut niet kan gebruiken om te functioneren zoals de jagers/verzamelaars uit de oude tijd en je een aantal ongezonde gewoontes vervangt door gezondere dan ben je op weg om snel af te vallen en dat zonder ongezonde diëten, pillen en poeders eventueel aangevuld met vervangende supplementen als in de C9 kuur.

Stap voor Stap een Ideaal Gewicht bereiken

Als ik je zou vertellen dat er een methode is ontwikkeld speciaal voor mensen zoals jij. Mensen die vinden dat ze weer gezond moeten worden, dat het roer om moet, mensen die meer energie willen en meer aan willen kunnen in het dagelijks leven en terug willen naar een ideaal gewicht. En dat je bovendien bij elke stap begeleid wordt door een professional die al zijn kennis over fitness, voeding, psychologie en NLP ingezet heeft om speciaal voor mensen zoals jij een super effectieve en gezonde methode heeft weten te ontwikkelen die het mogelijk maakt om met gemak en plezier aan je gezondheid te werken. Zodat je echte, lange termijn resultaten gaat behalen.


   jul 03

Top 5 lekkerste goedkope koffie

Koffie is de nieuwe goud tegenwoordig. Wil je echt lekkere koffie hebben betaald je er al gauw een aardig kapitaal aan. Koffie is in alle soorten en maten te krijgen. Zo heb je koffiecupjes, koffiepads, gemalen koffie en natuurlijk koffiebonen. Als je een echte koffie liefhebber bent kun je het beste kiezen voor koffiebonen. Koffiebonen behoudt namelijk voor korte tijd zijn aroma’s en oliën. Wanneer de bonen kapot worden gemalen verliest het zijn smaak.

Juiste apparatuur

rikegroup kopjeOm lekkere koffie te maken moet je niet alleen de juiste bonen hebben maar ook de juiste koffieapparaat. Dus een koffiezet apparaat met een waterfilter is een muts. Hardheid van het water is een van de belangrijkste factor voor een lekker bakje. Voornamelijk in Zuid-Limburg en Noord-Brabant is het hardheid hoog. Daarnaast is het belangrijk dat je koffiezetapparaat goed schoon kan maken. Als er teveel koffie in het apparaat achter blijft beïnvloed dit het smaak op een negatieve manier. Zorg er voor dat je kopje ook warm is dan blijft je koffie ook langer warm.

Top 5 goedkoopste koffie

1.Lidl – Bellarom Espresso Extra Dark Roast
2.ALDI – Moreno Dark Roast
3.L’OR Espresso Fortissimo koffiebonen
4.Kanis & Gunnink Aroma rood bonen
5.Douwe Egberts Aroma variaties excellent koffiebonen

Tips

Zoals je hierboven hebt gelezen is het belangrijk om je koffie goed verst te houden. Wanneer je koffie wilt bewaren of niet zo snel opmaakt hou dan rekening met de volgende soort verpakkingen waarin je koffie zit

– Gemalen koffie in de open lucht blijft 20 minuten vers
– Bonen in een papieren zak blijft 1-2 weken vers
– Bonen in een laminaat verpakking blijft 1 maand lang vers
– Bonen in een laminaat verpakking met ventiel blijft 3 maanden lang vers
– Met edelgas in blik kan je koffie het langst bewaren namelijk 6 maanden

Wil je toch je koffie langer bewaren dan kan je het ook in je vriezer gooien. En elke keer koffie eruit halen die wilt gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je bonen wel eerst eff moet ontdooien. Anders haalt je koffie niet de juiste temperatuur.


   mrt 02

Kenmerken van de Amerikaanse keuken door Henk van Wilsum

Normaal gesproken schrijft Henk van Wilsum voornamelijk over de Franse keuken. Hij is dan ook gespecialiseerd in deze keuken omdat hij jaren heeft gewerkt in Frankrijk. Hij is echter ook geïnteresseerd in andere wereld keukens. In dit artikel geeft hij de kenmerken van de Amerikaanse keuken.

Als je aan de Amerikaanse keuken denkt, denk je al snel aan een vette hap. Maar deze keuken heeft veel meer te bieden, vertelt Henk. Een duik in de achtergrond en kenmerkende gerechten van dit land levert veel inspiratie en variatie op.

Kenmerken

Door de vele verschillende culturen die het land kent is de keuken erg moeilijk te omschrijven. Al deze culturen brengen eigen recepten en gerechten mee. Deze recepten zijn vervolgens vermengd met andere recepten, waardoor er nieuwe gerechten zijn ontstaan. Hieronder volgt een greep uit kenmerkende Amerikaanse gerechten de je waarschijnlijk wel kent!

Club sandwich

De club sandwich is een geliefd gerecht op menig menukaart. Met dit gerecht kan flink gevarieerd worden, maar standaard bevat het meerdere sneetjes brood met een vleeslaag en een sla of groentelaag. De precieze inhoud van deze lagen is echter compleet aan de kok, evenals de saus. Hier kan dus flink mee gevarieerd worden en dit kan bijna compleet naar eigen smaak worden aangepast.

Waldorf Salade

Dit gerecht is op en top Amerikaans, want het is voor het eerst geserveerd in het Waldorf-Astoria hotel in New York. Het traditionele recept vraagt om: selderij, appels, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap. Tegenwoordig kan dit uitgebreid worden tot een ware maaltijdsalade, door het toevoegen van zalm of kipfilet. Ook met het fruit kan gevarieerd worden door kersen of druiven toe te voegen. Een lekker en gezond Amerikaans recept dus!

Brownie

Een erg bekend gerecht en erg geliefd bij chocoladeliefhebbers is de brownie! In de basis is dit een simpel chocoladegebakje, maar er kan ook hier heerlijk gevarieerd worden door noten, fruit of ijs toe te voegen. Het officiële recept vraagt erom de brownie niet helemaal gaar te maken: de binnenkant hoort nog wat zacht en stroperig te zijn. Lukt dit, dan heb je een heerlijk toetje!

Het bovenstaande wijst uit dat de Amerikaanse keuken veel verschillende gerechten te bieden heeft, maar het voornaamste kenmerk van al deze gerechten is variatie! De verschillende culturen hebben bijgedragen aan een open, goed naar eigen smaak aan te passen keuken, met veel gerechten die we vandaag de dag veel tegenkomen.


   nov 30

Glazen potten zijn er om te vullen

Leuke voorraadpotten voor de sierLeuk voor in de huisraad zijn de voorraadpotten waar je droge etenswaren in opslaat. Het is niet alleen handig maar staat ook nog eens heel leuk in de keuken of voor op tafel.

Voorraadpot

Huishoudens kun je leuk versieren met handige voorraadpotten waar je etenswaren in opslaat. Bijvoorbeeld de macaroni uit de zak leeggieten in een glazen voorraadpot is een bekend fenomeen. En zo kun je dit voor veel keuken en voedingsproducten doen. Grote potten kun je gebruiken voor volumineuze producten en kleinere potjes voor kruiden.

Uiteraard kun je het zo gek niet verzinnen of je slaat het op in een pot. Maar ook gebruik je zo’n pot voor de sier. Daarom zijn deze, vooral glazen, potten in vele soorten en maten te koop. Er zijn ook plastic varianten maar niets haalt het qua sfeer bij glazen potten.

Sierpot

Glazen voorraadpotten zijn ook goed voor de sfeer als decoratie in huis of op kantoor zoals de gebruikelijke snoeppot. En als je een beetje creatief bent kun je deze ook nog een mooi versieren.

Voor thuis kun je samen met de kinderen een leuke knutselmiddag houden en hierbij de glazen potten versieren. Voor bedrijven wordt dit weer anders gebruikt door de bekende snoeppot bedrukken met logo en bedrijfsnaam. Dit staat immers leuk op de toog bij de receptie.

Soorten glazen potten

Naast verschillende formaten potten zijn er diverse soorten beschikbaar waarbij een onderscheid gemaakt tussen twee soorten: voorraadpotten en weckpotten.

Voorraadpot

Glazen voorraadpotten hebben de functie om voorraad op te slaan. Vaak zijn deze af te sluiten met een schroefdop of kurk dop. De meest gebruikte voedingsmiddelen in een voorraadpot:

 • koffiepads
 • theezakjes
 • snoep
 • macaroni
 • vermicelli
 • kruiden (kleine potjes)

Weckpot

Een weckpot heeft, naast dat je deze als voorraadpot kunt gebruiken, ook de functie om voedsel luchtdicht af te sluiten voor langere houdbaarheid en om voedsel te fermenteren.

Wecken is dus een manier om voedsel in te maken, een bewaarmethode voor voedsel wat al gebruikt werd voordat de koelkast werd uitgevonden. Tegenwoordig is het weer helemaal in om deze manier van voedsel conservatie te gebruiken.

Hierbij vul je de weckpot met bederfbare etenswaren zo vol mogelijk en verwarm je deze in een pan water. Daarna laat je de pot afkoelen en zo ontstaat er een vacuüm waardoor zuurstof geen invloed meer heeft op het bederf.

De meest bekende product om te wecken is jam maar uiteraard zijn er meer voedselproducten geschikt om te wecken: fruit, groenten, saus, melk, sap.

 


   nov 12

Eigen groenten kweken voor kinderen

Eigen groenten kweken met je kid(s) in je moestuin, vermakelijk en nog eens educatief! Nu is de periode helaas een beetje voorbij, maar het is nooit te vroeg om alvast de nodige voorbereidingen te treffen voor het volgende seizoen. Een topic dat goed past in de thematiek van VersTop100.nl: vers, gezond en actief eten en in het leven staan.

Waar is de fun?

Kids genieten vaak van dingen zelf doen. Zelf zaadjes in de aarde stoppen, met handen bezig zijn en op den duur blaadjes uit de grond zien komen… Geweldig veel plezier en een leerzame activiteit. Kinderen zijn vaak erg geboeid door het proces en zien hun eigen plantjes groeien. Zo komen kinderen ook wat meer in beweging, in plaats van tv- en gameverslaving te stimuleren. Bij het tuinieren zullen ze namelijk in beweging moeten komen door de nodige klusjes te doen, omdat ze begrijpen dat plantjes niet uit zichzelf zullen groeien.

Goedkoop dagje uit bij de lokale boerderij

Zaaien, plantjes water geven en onkruid verwijderen… Kinderen kunnen het allemaal zelf. Let wel dat je je kid(s) assisteert bij de wat preciezere klusjes zoals het verspenen. Om het moestuinieren tot een succesvol resultaat te leiden moet je oppassen dat plantjes breken en/of dat er te veel of te weinig water wordt gegeven et cetera. Zaaien in volle grond is ook een optie, mits het weer er passend voor is. Afgelopen zomer konden we bijna niets verkeerd doen qua warmte. Toen kwam het uitsluitend op het reguleren van water en zonlicht aan.

Geen tuin? Geen probleem!

Heb je geen (achter)tuin? Geen zorgen, je kunt prima binnenshuis je eigen groente, fruit en kruiden kweken. Eénjarige kiemgroenten of kruiden zijn voor kinderen een goede keuze omdat je hierbij snel de “vruchten van plukt” en makkelijk te onderhouden zijn. Het enige wat je nodig hebt zijn zaadjes, een (plat) bakje, iets om het bakje mee af te dekken en uiteraard… water.

Step-by-step kiemgroenten kweken:

 1. 1 nacht de zaadjes laten weken en afspoelen
 2. Nat katoen of watten in het bakje plaatsen
 3. Zaden uitstrooien
 4. Het bakje overdekt op een lichte plek zetten en vochtig houden
 5. Wanneer de plantjes een paar centimeter groot zijn kun je al oogsten!

Bio en terug naar de natuur, maar dan fast-food!

Ditmaal geen Efteling of McDonald’s, maar een uitje naar de lokale boer voor overheerlijke radijsjes of andere zelfgeplukte groenten. Geen tijd of geduld om zelf te zaaien en te oogsten, maar vooral het wachten? Bij het volgende oogstseizoen (pompoenen tot begin november!) kun je ook langs de lokale boerderijen om een “blik in de keuken te werpen”. Gezonde en goedkope dagjes uit in Nederland kunnen bij uitstek de manier zijn om je kids verse lokale producten te laten proeven en te leren hoe het allemaal werkt. En met een beetje geluk zijn ze dermate geïnspireerd om het volgend jaar zelf te doen!

 


   aug 16

Verse slagroom of toch kant en klaar?

slagroom kloppenEén van de producten in de keuken dat het meest onderhevig is aan bacterievorming zijn melkproducten. Wat ga je dan kiezen als je zelf slagroom kan maken terwijl je dit ook kant en klaar kan kopen?

 

Het grote voordeel van kant en klare slagroom kopen is dat je niet zelf de slagroom hoeft te kloppen met de hand. Kant en klare slagroom is dan een mooie uitkomst en je bent geen tijd en een pijnlijke pols kwijt.

Maar er zijn eenvoudigere manieren om zelf verse slagroom te maken. Dit kan op twee manieren.

Klopmachine

Hierbij gebruik je een mengmachine met een klopfunctie. Je giet de slagroom in de bekken en zet de mengmachine aan. Met de gardes wordt de slagroom stijfgeklopt in een paar minuten tijd. Hierbij moet je nog wel in de gaten houden dat je niet te lang klopt want dan krijg je boter.

Slagroom kidde

Dit is een metalen fles van waaruit de slagroom direct vers gespoten wordt dankzij de hoge druk dat erop zit. Je giet de slagroom in de fles, schud even en je spuit dankzij de hoge druk perfecte vers gemaakte slagroom.

Slagroompatroon

De slagroompatronen zijn gevuld met gas dat onder hoge druk is opgeslagen. De patroon wordt op de kidde bevestigd en geopend wanneer de hendel van de kidde wordt ingedrukt om slagroom te spuiten. Hierbij wordt de druk in de kidde opgevoerd en spuit de slagroom, onder de druk uitgezet, eruit.

Voor- en nadelen

Het voordeel van de kidde is dat de kwaliteit telkens constant is en bij een mengmachine is dit afhankelijk van hoe lang je hem laat draaien. Een nadeel is wel dat de kidde wat moeilijker schoon te maken is maar dat geldt net zozeer voor de spuitzak die je gebruikt na het kloppen van de slagroom in de mengmachine. Professionele keukens maken hierdoor minder gebruik van de slagroom kidde of kunststof herbruikbare spuitzak.

Een ander voordeel van de slagroom kidde is dat er geen lucht in de slagroom komt te zitten tijdens het spuiten. Hiermee wordt bedoeld dat je slagroom na gebruik van de mengmachine ook nog eens moet spuiten met een spuitzak, hierbij komen er luchtbellen in de slagroom zodat het spuiten van het slagroom nooit consistent is.

Het voordeel van de klopmachine is dat je deze voor meerdere toepassingen kunt gebruiken zoals deeg mengen. De slagroom kidde gebruik je daarentegen maar voor één ding en je moet ook om de zoveel tijd de slagroom patroon vervangen. Omdat slagroompatronen niet zo lang meegaan wordt ze altijd verkocht in doosjes van 50 stuks.

 


   aug 06

Verse salade en fruit creaties voor de catering

De internationale vegetarische trends krijgen meer en meer erkenning buiten de vega scene. De massa, waaronder ook mensen die vlees eten, krijgen ook steeds meer oog voor de verse groente en fruit creaties die de kookwereld rijk is. Niet alleen ter versiering van een goed gevulde vleesschotel maar bijvoorbeeld als vervanging van een vleesmaaltijd, een vleesloos dagje! Zo vervullen salades in de wereld van de catering een steeds belangrijkere functie. Ze bevatten doorgaans veel belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen; zijn dus gezond en geven een creatieve twist aan ieder buffet, feestje of andere gelegenheid waar catering aan te pas komt. Mocht je als cateraar zien dat 

het toch niet zo hard loopt met de salades, zorg voor een mooie presentatie van de ingrediënten om een grotere verleiding te bieden aan de gasten.

verse salade catering

Wereld

keuken als inspiratiebron voor de catering

Als we kijken naar de veranderingen op de plateaus van verschillende cateringbedrijven, zien we veel exotische twists uit de wereldkeuken. Mexicaanse salsa’s worden steeds “Mexicaanser”, daarmee ook een stuk pittiger dan wij kaaskoppen zijn gewend. Gelukkig houden catering bedrijven wel rekening met mensen die niet van jalapeño’s gediend zijn met meer neutrale schotels. Zo is en blijft de avocado een onmisbaar ingrediënt, waar ze in de catering veel raad mee weten. Naast de vele verschillende inzetmogelijkheden van deze fruitsoort.

Het groene hart goud voor Leidse catering

Het groene hart, waaronder Zoeterwoude, Alphen en omgeving, bevat een rijke bron aan leveranciers – lokale boeren – die catering bedrijven in Leiden en omstreken met alle plezier voorzien van de lekkerste verse groente van het land. Hier wordt ook steeds meer samengewerkt, waardoor mensen van lokale lekkere en gezonde snacks kunnen genieten. Juist, geen overload aan aan suikers en chemische toevoegingen, maar back to nature – we kunnen wel degelijk snacken van wat de natuur ons voorschoteld.

Veel te beleven!

Catering bedrijven kiezen ook steeds vaker voor salades, omdat er hier veel meer variatie mogelijk is. Mensen kunnen kiezen van licht en/of exotisch tot een voltallige rijke maaltijdsalade. Cateraars zetten vaak een salad bar neer, waar het ook nog eens een creatieve bezigheid wordt voor de bezoekers. Een add-and-spread methode kan ook zeer aantrekkelijk zijn voor klanten. Een plankje waar je broodjes of wraps kunt beleggen en versieren met lekkere groente is onweerstaanbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Mocht je het zelf willen doen en zaken niet geheel uitbesteden bij een cateraar? Dan zijn er ook veel mogelijkheden. Wat denk je van het bestellen van een biologische fruitbox? Er zijn veel creatievelingen die bijzonder smakelijke creaties op de markt hebben gebracht waar je veel mee kunt. Probeer het eens uit ter inspiratie.