Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   nov 12

Eigen groenten kweken voor kinderen

Eigen groenten kweken met je kid(s) in je moestuin, vermakelijk en nog eens educatief! Nu is de periode helaas een beetje voorbij, maar het is nooit te vroeg om alvast de nodige voorbereidingen te treffen voor het volgende seizoen. Een topic dat goed past in de thematiek van VersTop100.nl: vers, gezond en actief eten en in het leven staan.

Waar is de fun?

Kids genieten vaak van dingen zelf doen. Zelf zaadjes in de aarde stoppen, met handen bezig zijn en op den duur blaadjes uit de grond zien komen… Geweldig veel plezier en een leerzame activiteit. Kinderen zijn vaak erg geboeid door het proces en zien hun eigen plantjes groeien. Zo komen kinderen ook wat meer in beweging, in plaats van tv- en gameverslaving te stimuleren. Bij het tuinieren zullen ze namelijk in beweging moeten komen door de nodige klusjes te doen, omdat ze begrijpen dat plantjes niet uit zichzelf zullen groeien.

Goedkoop dagje uit bij de lokale boerderij

Zaaien, plantjes water geven en onkruid verwijderen… Kinderen kunnen het allemaal zelf. Let wel dat je je kid(s) assisteert bij de wat preciezere klusjes zoals het verspenen. Om het moestuinieren tot een succesvol resultaat te leiden moet je oppassen dat plantjes breken en/of dat er te veel of te weinig water wordt gegeven et cetera. Zaaien in volle grond is ook een optie, mits het weer er passend voor is. Afgelopen zomer konden we bijna niets verkeerd doen qua warmte. Toen kwam het uitsluitend op het reguleren van water en zonlicht aan.

Geen tuin? Geen probleem!

Heb je geen (achter)tuin? Geen zorgen, je kunt prima binnenshuis je eigen groente, fruit en kruiden kweken. Eénjarige kiemgroenten of kruiden zijn voor kinderen een goede keuze omdat je hierbij snel de “vruchten van plukt” en makkelijk te onderhouden zijn. Het enige wat je nodig hebt zijn zaadjes, een (plat) bakje, iets om het bakje mee af te dekken en uiteraard… water.

Step-by-step kiemgroenten kweken:

  1. 1 nacht de zaadjes laten weken en afspoelen
  2. Nat katoen of watten in het bakje plaatsen
  3. Zaden uitstrooien
  4. Het bakje overdekt op een lichte plek zetten en vochtig houden
  5. Wanneer de plantjes een paar centimeter groot zijn kun je al oogsten!

Bio en terug naar de natuur, maar dan fast-food!

Ditmaal geen Efteling of McDonald’s, maar een uitje naar de lokale boer voor overheerlijke radijsjes of andere zelfgeplukte groenten. Geen tijd of geduld om zelf te zaaien en te oogsten, maar vooral het wachten? Bij het volgende oogstseizoen (pompoenen tot begin november!) kun je ook langs de lokale boerderijen om een “blik in de keuken te werpen”. Gezonde en goedkope dagjes uit in Nederland kunnen bij uitstek de manier zijn om je kids verse lokale producten te laten proeven en te leren hoe het allemaal werkt. En met een beetje geluk zijn ze dermate geïnspireerd om het volgend jaar zelf te doen!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.