Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   sep 07

Eten voor kinderen

Eten doe je de hele dag door. Het is lekker en je hebt het nodig om te groeien. Maar met alleen cola, witbrood en patat bouw je geen gezond lijf op. Hier lees je waar je wél sterk van wordt!

3x per dag eten

Drie keer per dag eten is belangrijk. Je lichaam heeft na elke maaltijd ongeveer vier uur nodig om het eten goed te kunnen verteren. Dit heet bioritme. Als je een maaltijd overslaat, verstoort dit je bioritme. Dan word je slap en moe en heb je nergens meer zin in.

Ontbijt, lunch en dineer dus elke dag en eet tussen de drie maaltijden door slimme snacks die je extra energie geven!.Tussen de hoofdmaaltijden door kun je het best slimme snacks met nuttige calorieën nemen. En dat betekent niet dat dat niet lekker is. Ga maar aan de slag!

Voorbeelden van slimme Snacks:

* paarse smoothie
* boekweit blini’s met banaan en bosbessensaus
* groene sinaasappelsap
* spinaziemuffins met Parmezaanse kaas

Ontbijt: gewoon doen!

’s Ochtends ontbijten is hard nodig om je motor goed op gang te brengen. Eet je ’s morgens niet, dan kun je je vaak niet zo goed concentreren op je schoolwerk en je voelt je dan een beetje slapjes. Als je begint met een goed ontbijt, presteer je veel beter en kun je meer doen op een dag!

Lekker zelf maken

Kleur in je eten maakt je vrolijk: groene, rode, gele, oranje en blauwe groente en vruchten. En ze bevatten ook steeds weer andere vitamines en andere goede voedingsstoffen. Dus door je eten extra kleurig te maken, maak je het ook extra gezond!. En al die kleuren zorgen voor een goed humeur! Dus ga voor rode tomaten, groene spinazie of sperziebonen, oranje wortel of sinaasappel, gele paprika of maïs en blauwe bessen!

Voorbeelden van kleurrijke maaltijden:

Kleurrijke Recepten:
* frittata met courgette rode paprika en prei
* kleurige sla met bonen
* gewokte spinaziesalade met feta, pompoenzaadjes en croutons
* wentelteefjes met spinazie en paddenstoelen

Bijna overal ter wereld zijn rijst en brood, en groente en fruit te krijgen. En elk land heeft weer zijn eigen manier om een gerecht te bereiden; met eigen gewoonten en eigen keukenhulpstukken.
Werelds Lekkernijen:

* wereldse aardbeien
* koftas
* wrap it up
* wereldse kaas en yoghurt dip

Eten tussen je oren

Soms eet je als je eigenlijk helemaal geen honger hebt. Als je verdrietig bent of als iets mislukt, als je verlegen bent over iets en daar niet aan wilt denken of als je je ontzettend verveelt. Als het feest is en er wordt getrakteerd. Als je bij je oma gaat logeren of bij een tante die je gruwelijk verwent! Als je op tv van die lekkere reclames ziet en je enorme trek krijgt in dingen die je normaal niet eet.

Let er maar eens op bij je zelf. Als je te vaak gaat eten om deze redenen, dan heb je geen honger meer bij de lunch of het avondeten. Dat is zonde want die maaltijden leveren je juist goede energie.

Wat zijn bouwstenen?

Groei je vanzelf? No way. Daar heb je bouwstoffen en brandstoffen voor nodig. Bouwstoffen om te groeien en brandstoffen om dingen te doen. Samen zorgen die stoffen voor de energie die je lichaam nodig heeft. En het mooie is: dat zit allemaal in eten en drinken!

Hoeveel energie je nodig hebt hangt af van je leeftijd en wat je doet.

Wat je op een dag moet eten en drinken om genoeg energie binnen te krijgen kun je checken met de Schijf van Vijf. Het komt er eigenlijk op neer dat je genoeg én gevarieerd én biologisch moet eten en drinken. Dan krijg je alle vitamines, mineralen en bouw- en brandstoffen binnen.