Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   mrt 02

Kenmerken van de Amerikaanse keuken door Henk van Wilsum

Normaal gesproken schrijft Henk van Wilsum voornamelijk over de Franse keuken. Hij is dan ook gespecialiseerd in deze keuken omdat hij jaren heeft gewerkt in Frankrijk. Hij is echter ook geïnteresseerd in andere wereld keukens. In dit artikel geeft hij de kenmerken van de Amerikaanse keuken.

Als je aan de Amerikaanse keuken denkt, denk je al snel aan een vette hap. Maar deze keuken heeft veel meer te bieden, vertelt Henk. Een duik in de achtergrond en kenmerkende gerechten van dit land levert veel inspiratie en variatie op.

Kenmerken

Door de vele verschillende culturen die het land kent is de keuken erg moeilijk te omschrijven. Al deze culturen brengen eigen recepten en gerechten mee. Deze recepten zijn vervolgens vermengd met andere recepten, waardoor er nieuwe gerechten zijn ontstaan. Hieronder volgt een greep uit kenmerkende Amerikaanse gerechten de je waarschijnlijk wel kent!

Club sandwich

De club sandwich is een geliefd gerecht op menig menukaart. Met dit gerecht kan flink gevarieerd worden, maar standaard bevat het meerdere sneetjes brood met een vleeslaag en een sla of groentelaag. De precieze inhoud van deze lagen is echter compleet aan de kok, evenals de saus. Hier kan dus flink mee gevarieerd worden en dit kan bijna compleet naar eigen smaak worden aangepast.

Waldorf Salade

Dit gerecht is op en top Amerikaans, want het is voor het eerst geserveerd in het Waldorf-Astoria hotel in New York. Het traditionele recept vraagt om: selderij, appels, rozijnen, walnoten, mayonaise en wat citroensap. Tegenwoordig kan dit uitgebreid worden tot een ware maaltijdsalade, door het toevoegen van zalm of kipfilet. Ook met het fruit kan gevarieerd worden door kersen of druiven toe te voegen. Een lekker en gezond Amerikaans recept dus!

Brownie

Een erg bekend gerecht en erg geliefd bij chocoladeliefhebbers is de brownie! In de basis is dit een simpel chocoladegebakje, maar er kan ook hier heerlijk gevarieerd worden door noten, fruit of ijs toe te voegen. Het officiële recept vraagt erom de brownie niet helemaal gaar te maken: de binnenkant hoort nog wat zacht en stroperig te zijn. Lukt dit, dan heb je een heerlijk toetje!

Het bovenstaande wijst uit dat de Amerikaanse keuken veel verschillende gerechten te bieden heeft, maar het voornaamste kenmerk van al deze gerechten is variatie! De verschillende culturen hebben bijgedragen aan een open, goed naar eigen smaak aan te passen keuken, met veel gerechten die we vandaag de dag veel tegenkomen.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.