Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   mrt 14

Top 11 – 20

11.Bisschopsmolen – Bakkerij met voorlichtingsfunctie

De Bisschopsmolen is de oudste, nog werkende watermolen in Nederland met een eigen bakkerij. De molen staat in hartje Maastricht en de nieuwe eigenaren dragen er de kunst van het ambachtelijke broodbakken uit. Bezoekers kunnen er ruiken, zien en beleven hoe brood gemaakt wordt van puur natuur. Ze kunnen het bereidingsproces zien tijdens rondleidingen en die zelf onder de knie krijgen tijdens workshops, maar er ook de eindproducten kopen of van een boerenlunch genieten. De molen werkt uitsluitend met pure grondstoffen uit de streek, zonder toevoeging van chemische hulpstoffen. Zo gebruikt de Bisschopsmolen het graansoort Kollenberger Spelt, dat daardoor weer interessant werd voor Limburgse boeren en molenaars. Het grote succes van de Bisschopsmolen zorgde ervoor dat het personeel uitbreidde van drie in 2005 naar ruim twintig in 2009 en dat er een tweede bakkerij bij kwam voor horecaklanten.

12.Il’JoJo – Eetbaar groentehoorntje gevuld met groente

Een gezonde groente snack bestaande uit een eetbaar hoorntje gevuld met verse groente, gevriesdroogde groente en een topping van cressen. Dit concept bedachten studenten Food Design & Innovation van de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Ze wonnen met deze gezonde snack de HBO-prijsvraag Voedingscentrum 2009. De studenten willen de doelgroep jongvolwassen stimuleren om meer groente te eten. De jury vindt het product trendy en vernieuwend. Bovendien ziet het er aantrekkelijk uit. Il’JoJo maakt het eten van groente leuk, gemakkelijk en hip. Volgens de studenten zijn de stations en de stadcentra dé plekken waar de ‘on to go’ snack verkrijgbaar moet gaan worden. Hier wordt veel gesnackt en de doelgroep is hier vaak te vinden. De groentesnack wordt momenteel verder ontwikkeld voor commerciële productie en was deze zomer verkrijgbaar op festivals als Zeropop in Den Bosch en het Fabulous Food Festival in Haarlem.

13.Chiquita Nederland – Gezonde gemaksproducten

Chiquita, vooral bekend als handelsorganisatie in bananen, begon in Nederland het afgelopen jaar een marktoffensief met nieuwe productlijnen op basis van verwerkt, vers fruit. Smoothies en ananas-snacks springen daarbij het meest in het oog. Door het aanbieden van alternatieve fruitconcepten speelt het bedrijf in op de snel veranderende wensen van de consument. Zo ontwikkelt Chiquita zich in rap tempo van een handelsorganisatie naar een fast moving consumer goods organisatie. De smoothie is een dorstlessende sap en een gezond tussendoortje. De smoothie bestaat uit vers fruit – met al het vruchtvlees en de vezels – dat licht is verhit. De lichte verhitting maakt dat het drankje beperkt maar desondanks toch 18 dagen houdbaar is. Helemaal vers, volgens Chiquita, maar niet pasteuriseren was logistiek gezien geen optie. Het product zou daardoor nog minder lang houdbaar zijn en dus minder aantrekkelijk voor de retail. Naast de smoothie-lijn, kwam Chiquita met de ananas-snack.

14.Willem & Drees – Local-to-local concept groenten en fruit

Twee voormalige Unilever managers – Willem Treep en Drees Peter van den Bosch – zagen een gat in de markt en sprongen erin. Ze zijn lokale groenten en fruit gaan leveren aan supermarkten in de omgeving. Met dit local-to-local concept gaan ze in tegen de anonimiteit van groenten en fruit in het schap terwijl de consument juist producten wenst te eten van een boer of tuinder uit de buurt. Het aanbod van aardappelen, groenten en fruit wisselt gedurende de seizoenen en wordt aangeboden in traditionele kistjes met de naam van het bedrijf. De twee ondernemers leveren tevens een eigen presentatiemeubel aan de afnemers om het concept herkenbaar te maken. Willem & Drees denken eind 2010 250 winkels te kunnen beleveren en zien een marktpotentie van 4 tot 10% voor lokaal voedsel in de supermarkt.

15.HZPC Holland – Sunlite; de caloriearme aardappel

Ook de aardappel gaat mee in de trend van gezond eten. Aardappelhandelshuis HZPC kwam eind 2009 met de gezonde pieper Sunlite. Een gewone aardappel bevat al minder calorieën dan bijvoorbeeld rijst, pasta of brood; een gemiddeld aardappelras bevat 75 tot 80 kcal per 100 gram. De speciaal geteelde Sunlite-aardappel bevat zelfs minder dan 60 kcal per 100 gram. Sunlite bevat 30% minder koolhydraten, 25% minder calorieën en 0% vet, zo adverteert de producent de light-aardappel. Deze was al verkrijgbaar in landen als de VS, Griekenland, Italië en Spanje. HZPC introduceerde de caloriearme pieper nu ook in Nederland.

16.Hutten Catering – Streekproducten voor bedrijfsrestaurants

Bedrijfsrestaurants grotendeels streekproducten onder het eigen label De Guijt. De Guijt is oud-Brabants voor ‘keuken’ en staat voor authentieke, duurzame, lokale kwaliteitsproducten. Hutten koopt de grondstoffen bij Brabantse boeren die milieuvriendelijk produceren. Vervolgens worden deze door Hutten verwerkt tot ambachtelijke soepen, sauzen, salades, maaltijden en snacks. Daarbij komen geen kleur-, geur- en smaakstoffen te pas en worden tijdens de bereiding vitaminen en mineralen zo veel mogelijk behouden. Hutten wil zich met deze productenlijn onderscheiden als duurzame, gezonde cateraar zonder ook duurder te zijn. Naast het eigen gebruik in de bedrijfsrestaurants wil Hutten de producten ook aan de retail en zorginstellingen aanbieden.

17.Rijk Zwaan – Sensational Flavours

Sensational Flavours. De lijn bestaat uit negen groenterassen die zich onderscheiden door een bijzondere smaak. Het gaat bijvoorbeeld om tomaten met een verrassende zoet-zuurbalans of aubergines die minder olie absorberen en daardoor de pure smaak behouden. Naast Industrie, Biologisch en Convenience is Smaak het vierde segment waar Rijk Zwaan specifieke aandacht aan besteedt met een eigen productlijn. Nederland was het eerste land waar Rijk Zwaan Sensational Flavours introduceerde. Spanje, China en Duitsland volgden. De lijn is vooral bedoeld voor foodservice-bedrijven en supermarkten uit het hogere segment.

18. Rootz – Biologische smoothie

Een smoothie van zongerijpt, biologisch fruit. Fabrikant Rootz kwam met dit vernieuwende product in twee smaken tijdens de zomer van 2009. De fabrikant noemt het kant-en-klaar fruit in een flesje. Nederlandse biologische appels vormen de basis van de voedzame smoothies. Daarnaast worden zwarte bes en mango gebruikt. Tarwegras zorgt voor extra vitaminen en mineralen in de drankjes. Omdat de smoothies kort zijn verhit, zijn ze langer houdbaar. Het glazen flesje zorgt ervoor dat de smaak optimaal behouden blijft. De Rootz smoothies dragen het Eko-merk. Markant detail: Rootz gebruikt bij de productie uitsluitend zonne- en windenergie

19. Fruitspruit Schoolfruit – Dagelijkse fruitpakketten voor school

Fruitspruit Schoolfruit brengt dagelijks heel en gewassen fruit naar basisscholen. Elke dag iets anders. Het assortiment bestaat uit meer dan 20 soorten fruit. Het bedrijf levert opzettelijk heel fruit omdat kinderen daar te weinig mee in aanraking komen. Als kinderen aanleren om kant-en-klare fruitsalades of hapklaar gesneden fruit te consumeren, zullen ze op latere leeftijd ook geen heel fruit kopen, is de overweging. Het bedrijf levert bij het fruit wel appelsnijders om het de kinderen wat makkelijker te maken. Scholen hoeven door de dagelijkse service niet zelf fruit op te slaan en hebben geen omkijken naar afwisseling en het wassen van het fruit. Als service geeft het bedrijf elke jarige leerling een klein kadootje, waarvoor het een database heeft opgezet.

20. Palingrokerij Gebr. Klooster en Spanish Products – Delicatessen van duurzame paling

Palingroker Klooster uit Enkhuizen brengt samen met Spanish Products uit Barendrecht een nieuwe lijn kant-en-klaar producten op de markt, die zijn gemaakt van duurzame paling. Het eerste beschikbare product is een palingtartaar in twee smaken. Een palingmousse komt binnenkort op de markt. Klooster heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het besef dat de natuurlijke voorraad paling eindig is, deed Klooster een aantal jaren geleden besluiten samen te gaan werken met zes grote palingkwekerijen die werken met de modernste technieken van aquacultuur. Eén op de vier gekweekte pootaaltjes wordt door deze bedrijven uitgezet in de natuur om de palingstand op peil te houden. Met de nieuwe lijn duurzame palingproducten spelen Klooster en Spanish Products in op een groeiende behoefte naar producten die men zonder schuldgevoel kan aankopen.