Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   jul 05

Top 21 – 30

21 Plantenkwekerij Vreugdenhil – Pick-&-Joy; groenteplantjes voor in het keukenraam

Plantenkwekerij Vreugdenhil introduceerde een nieuwe trend in versbeleving: de Pick-&-Joy lijn. Het is een lijn van groenteplanten die mooi staan in het keukenraam maar waarvan men ook nog eens verse groente kan plukken. Na het al eerder geïntroduceerde pluktomaatje – de Pick-a-Tom – is de lijn nu uitgebreid met paprika’s onder de naam Pick-a-Pep en pepers met de naam Pick-a-Hotpep. Ook in 2010 komt Vreugdenhil nog met een aantal aanvullingen; twee nieuwe pepersoorten (Hot-Pep-Cheyenne en Hot-Pep-Tricolor) en een mini-komkommer (Mini-cucumber). Op de eigen website kunnen consumenten informatie vinden over hun ‘plukplant’ en tips voor gebruik.

22 Meneer Fruit – Fruit voor op het werk en op school

Bedrijven, overheidsinstellingen, scholen en kinderdagverblijven. Het bedrijf staat direct in contact met fruittelers, veilingen en tuinbouworganisaties waardoor het korte lijnen heeft en het fruit altijd vers van het land geleverd wordt. Het fruit wordt met eigen bestelbusjes bij de klanten bezorgd, zonder tussenschakels. Vooruitlopend op de Europese schoolfruitregeling heeft Meneer Fruit een speciaal assortiment samengesteld voor gebruik in schoolklassen. Naast fruit maken ook groenten deel uit van deze pakketten. Volgens het bedrijf zijn de prijzen van deze pakketten zo laag dat ouders het daar zelf niet voor kunnen kopen. Op die manier hoopt Meneer Fruit bij te kunnen dragen aan een gezonder voedingspatroon voor kinderen.

23 Fruitful Office – Vers fruit voor op kantoor

Amsterdam en omstreken. Fruitful Office begon in de Londense City en is daar inmiddels marktleider. De Amsterdamse variant is een partnerbedrijf van de Engelse oprichter die mee investeert in de Nederlandse bv. Het concept baseert zich op de succesvolle ervaringen in Engeland maar is aangepast aan de Nederlandse markt. Het bedrijf levert seizoensgebonden fruit dat zoveel mogelijk is ingekocht bij lokale producenten. Het wordt bij de kantoren gebracht in manden die de bezorgers later weer ophalen. Volgens de ondernemers zijn veel bedrijven geïnteresseerd in het bieden van vers fruit aan hun werknemers. Ze zien het als een gezonde motivatie op de werkplek. Fruitful Office laat het fruit inpakken door Emma@Work, het non-profit uitzendbureau van het Emma Kinderziekenhuis dat jongeren met een chronische ziekte aan het werk helpt. Het bedrijf gaat ook geleid

24 BioCuisine – Verpakkingsconcept biologische maaltijden

worst-achtige rolverpakking. Zowel in porties voor het koelverse schap bij de supermarkt als in grootverpakking voor de horeca. Het gaat hierbij om een scala van maaltijden van soepen tot stamppotten. Volgens de producent zijn de voordelen van de rolvorm dat de maaltijden vacuüm kunnen worden verpakt, dat de smaak beter behouden blijft en dat de maaltijden door napasteurisatie een langere houdbaarheid hebben. Daarnaast levert de rolverpakking minder afval dan gangbare verpakkingsvormen. Voor supermarkten levert de rolmaaltijd ook nog eens ruimtebesparing op.

25 Zwanenberg Food Group – HPP-technologie voor rauw vlees

Processing). Het is een koude pasteurisatie techniek die door middel van zeer hoge waterdruk de veroorzakers van bederf effectief uitschakelt. Micro-organismen en pathogenen – die in rauwe vleesproducten het bederf inzetten – worden op deze manier gedood zonder gebruik te hoeven maken van verhitting of conserveringsmiddelen. Door toepassing van de HPP-technologie heeft Zwanenberg de houdbaarheid van de Filet Americain aanzienlijk weten te verlengen, zonder kwaliteits- of smaakverlies, zo zegt het bedrijf. Ook kon het nieuwe producten introduceren, zoals de vleesspread Villmeau en de het vishapje Puur Vis.

26 Biohorma en Bakkerij Schuld – Vogeltuinenbrood

geneeskundige planten die de ingrediënten vormen voor de gezondheidsproducten van A. Vogel. Het Vogeltuinenbrood is een puur, eerlijk en voedzaam brood van biologisch geteeld graan waarin minder zout maar meer kruiden en specerijen zijn toegevoegd. Biohorma en Bakkerij Schuld brachten elk hun eigen specialisme en passie in het pure natuurproduct.

27 Vlaamsch Broodhuys – Uitbreiding imperium via Baker’s Cafe

Het Vlaams Broodhuys van eigenaar en voormalig topkok Dimitri Roels maakt al geruime tijd brood van bijzondere receptuur. Oergraan, Bretons zeezout, gevitaliseerd bronwater en zuurdesem vormen de hoofdingrediënten van de ambachtelijke, natuurlijke en smakelijke broden. Na de eerste winkel eind jaren negentig, volgden er nog vijf, allen combinaties van retail en horeca. Recentelijk voegde de bakkerij twee nieuwe ‘stekkies’ toe in Amsterdam, nu onder de naam Baker’s Cafe. Ook hier staat het bijzondere brood van het Vlaamsch Broodhuys centraal, maar ook ontmoeting en een trendy sfeer zijn op deze locaties heel belangrijk. Het Vlaamsch Broodhuys hoopt met de smakelijke boterham als buiten-de-deur snack de associatie brood en keukentafel-thuis te doorbreken, en tegelijk de ‘vette’ eetmomenten van de hedendaagse consument te verminderen.

28 Het Vershuys – Verse boerderijproducten via internet

In Limburg hoeft men de deur niet meer uit om verse boerderijproducten te kopen. Ze zijn te bestellen op internet en worden vervolgens kakelvers thuis bezorgd. Het Vershuys – een initiatief van Huub Heijer, oprichter van champignonconcern Heveco, en internetondernemer Marwin Dekkers – verleent een 100% vers-garantie. Wat vandaag wordt geoogst, ligt morgen op het bord. Daarmee gaan ze de strijd aan met supermarkten, waarvan de versproducten vaak langer onderweg zijn en door verschillende handen gaan. Het Vershuys verkoopt groenten, fruit, vlees, zuivel en brood. Om een compleet assortiment te bieden, biedt het Vershuys naast de seizoensproducten van producenten uit de streek, ook versproducten van elders. Op alle producten die worden afgeleverd, kan de consument aflezen van welke boer of tuinder ze zijn en wanneer ze zijn geoogst of vervaardigd. Klanten kunnen hun bestellingen ook zelf afhalen bij boerderijwinkels in de regio.

29 Puratos – Verlengde versheid brood

De internationale bakkerijleverancier Puratos, actief in meer dan 100 landen, introduceert een natuurlijk bewaarmiddel dat brood, zo zegt het bedrijf, maar liefst veertien dagen vers houdt. Het gaat om een melkzuurbacterie die zuur aanmaakt. Dit zuur vormt in het brood als het ware een afweersysteem tegen schimmels. Wereldwijd gaat 20% van het brood oud of bedorven de prullenbak in. Met de stijgende prijzen van brood is dit voor de consument een ongewenste verspilling. Puratos, dat de melkzuurbacterie gaat commercialiseren, ziet grote kansen in het verlengen van de houdbaarheid van brood zonder toevoeging van chemische middelen. Volgens Puratos heeft het gebruik van dit natuurlijke conserveringsmiddel meerdere voordelen. Zo zorgt het voor het verfijnen van de kruimstructuur van brood, het bevordert de voedingswaarde en verbetert de smaak.

30 ZPC – Smaakaardappelen Pommonde

Aardappelfabrikant HZPC introduceerde begin 2009 een nieuwe trend in aardappelland. In plaats van aardappelen op te delen in kooktypes, bracht het een nieuwe lijn van piepers in smaaktypes op de markt onder de naam Pommonde. De vier smaaktypes kregen de namen Fine, Lite, Bite en Ripe. Fine is romig en verfijnd van smaak, Lite is luchtig en zacht, Bite is stevig en smaakvol, Ripe staat voor bloemig en kruimig. HZPC kwam met deze productenlijn na uitgebreid consumentenonderzoek gedaan te hebben naar de smaakbeleving van verschillende aardappelrassen. Hieruit kwamen de vier smaakprofielen naar voren die exclusief bij Albert Heijn verkrijgbaar zijn in opvallend gekleurde verpakkingen.