Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   mrt 14

Top 4 – 10

4. Albert Heijn

Verse producten met puur&eerlijk label Albert Heijn lanceerde in 2009 het nieuwe huismerk puur&eerlijk. De producten die onder dit merk herkenbaar worden aangeboden, zijn met extra zorg voor mensen, dieren, natuur en milieu geproduceerd, geteeld of ingekocht.

De supermarktketen biedt een complete productenlijn en daarbij heeft men ook een groots assortiment verse producten opgenomen. Het merk is bedoeld voor de consument die verantwoorde alternatieven zoekt in de verschillende segmenten. Het merk is onderverdeeld in vijf categorieën: biologisch, fairtrade, duurzame vangst, scharrel en ecologisch.

Bij de biologische, verse producten is door de producent extra aandacht besteed aan de natuurlijke behoeften van de dieren en het milieu, of is er op natuurlijke wijze geteeld, zonder gebruik van chemische of synthetische middelen. Bij fairtrade draait het om eerlijke prijzen en handelsvoorwaarden. Onder duurzame vangst vallen alleen onafhankelijk gecertificeerde vissoorten en is rekening gehouden met gezonde visbestanden.

5.Theo en Zongo – GoedSap; eerlijk telen, eerlijk delen

GoedSap is een nieuwe, vers geperste vruchtensap die het beste van twee werelden combineert: biologische appelen uit Nederland en biologisch Fairtrade fruit uit Afrika. GoedSap is daarmee de eerste kort-houdbare sap die zowel biologisch als Fairtrade is. De aanduiding ‘Goed’ in GoedSap staat voor goede smaak, goed voor de gezondheid, goed voor het milieu en goed voor duurzaamheid. Partners in het sap zijn Nederlandse Theo (biologische boer uit Gelderland) en Afrikaanse Zongo (Fairtrade-gecertificeerd mango-exporteur uit Burkina Faso). Samen stoppen ze hun beste fruit in flesjes. Er zijn nu vier smaken verkrijgbaar. GoedSap richt zich in eerste instantie op de institutionele catering, maar sluit retail en speciaalzaken niet uit.

6.Friesland Campina en Koninklijke FruitmastersGroep – Campina op School

In navolging op het project Schoolmelk van Campina, startten FrieslandCampina en de Koninklijke FruitmastersGroep in 2009 een nieuw project onder de noemer Campina op School. Samen bevoorraden de zuivel- en de fruitleverancier scholen met gezonde zuivel en vers gesneden fruit. Hiermee brengen ze gezond eten en drinken grijp- en hapklaar bij een belangrijke doelgroep: schoolkinderen. Het past tevens in het streven van de overheid om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Het zuivelaanbod van Campina is gemoderniseerd en aangepast aan de richtlijnen ‘goede voedingskeuze’ van het Voedingscentrum. Helemaal nieuw zijn de bakjes met vers gesneden appelmixen en seizoensmixen. Scholen en ouders kunnen zich via de vernieuwde website van FrieslandCampina aanmelden voor een abonnement op de ‘Campina op School’-producten. Beide ondernemers zeggen de producten tegen kostprijs te leveren en dus niet uit te zijn op winstbejag. Uitgangspunt is het stimuleren van goed eet- en drinkgedrag door zuivelen vers gesneden fruit.

7.Toeca International – Yoghurtshake automaat

Toeca International – Yoghurtshake automaat De Franse zuivelfabrikant Danone en het Nederlandse Boekhoorn Beverages (samen Toeca International) komen binnenkort met een automaat dat van yoghurt en vers fruit yoghurtshakes maakt. Boekhoorn brengt het apparaat op de markt in de Benelux. De yoghurtshake automaat produceert gekoelde shakes van -1 graad Celsius. Het bereidingsproces duurt nog geen minuut. De consument kan het bereidingsproces, dat plaats vindt in een gesloten systeem, volgen op een scherm en als de shake uit het apparaat rolt, komt er automatisch een rietje mee. Boekhoorn kocht het patent op het apparaat enige jaren geleden van het Nederlandse bedrijf The Shake Company. In 2009 zijn er testen mee uitgevoerd. Er komt een groot automaat voor de horeca en scholen en een klein formaat voor thuisgebruik. Toeca International ziet de yoghurtshake als een nieuw gezondheidsconcept. Als het concept aanslaat in de ‘zuivellanden’ van de Benelux, zullen meerdere producten volgen.

8.Daily-juice – Sappen van tarwegras

Daily-juice is het eerste en naar eigen zeggen enige bedrijf in Nederland dat biologisch gekweekt tarwegras en versgevroren sap van tarwegras aan huis levert vanuit een webwinkel. Tarwegras is gekiemd tarwezaad. Het is een natuurlijke bron van diverse vitamines en mineralen en van de waardevolle stof chlorofyl (bladgroen). Volgens Daily-juice is tarwegras daarmee het meest voedzame sap dat er is; de voedingswaarde van een glas tarwesap is gelijk aan die van twee ons groente en twee stukken fruit. Het sap zou ook nog eens een heilzame werking hebben. Daily-juice kweekt het tarwegras zelf – van biologisch gecertificeerd zaad – op natuurlijke wijze, zonder kunstmest. Het verse tarwegras, maar ook de kant-en-klare ingevroren sappen zijn te bestellen door bedrijven en particulieren in de webwinkel van Daily-juice.

9.Zeeland’s Roem – Veerse Meer Oester

Zeeland’s Roem – de merknaam van het bedrijf Roem van Yerseke – heeft een nieuwe oester in het assortiment: de Veerse meer oester. Het bedrijf past daarvoor niet de traditionele bodemcultuur toe – die in het Veerse meer niet meer is toegestaan – maar laat de oesters opgroeien in mandjes in het water. Door de directe verbinding tussen de Oosterschelde en het Veerse meer, stroomt er steeds vers, zout water in het meer waardoor de waterkwaliteit – en dus de kwaliteit van de oesters – optimaal is. Omdat de oesters niet op de bodem liggen, groeien ze sneller, komt er minder sterfte voor en hoeven ze niet met een net opgevist te worden. Roem van Yerseke noemt het kweekproces uniek omdat de ouderoesters van oorsprong uit het Veerse meer zelf komen en zich hebben voortgeplant in de kwekerij van Roem van Yerseke. De baby oesters die daaruit voort zijn gekomen, groeien nu op tot consumptie oesters in mandjes in hetzelfde Veerse Meer. De oester onderscheidt zich door een kastanjebruine kleur.

10.Fastfruit – Fruitautomatiek

Het puur Nederlandse concept van snacks uit de muur krijgt navolging in een gezonde variant. FastFruit moet de tegenhanger worden van FastFood. Het gaat om een automatiek die op centrale locaties betaalbaar, vers fruit biedt van lokale telers. Het ontwerp ligt klaar, de eerste FastFruit automatiek komt op het nieuwe Rotterdam Centraal Station te staan. De ontwerpers ergerden zich aan het feit dat vers fruit op stations moeilijk verkrijgbaar en duur is. Fruit biedt daardoor geen alternatief voor een ‘vette’ snack. Ook komt het fruit op stations veelal uit het buitenland. FastFruit gaat lokaal seizoensfruit bieden; het aanbod wisselt, maar is altijd vers en betaalbaar. Partners in het eerste FastFruit-project zijn lokale fruittelers, de gemeente Rotterdam en het Voedingscentrum. FastFruit denkt de komende vijf jaar op alle nieuwe stations van ProRail automatieken te kunnen plaatsen. De bedenkers hebben bewust geen patent aangevraagd op FastFruit, in de hoop dat anderen hun voorbeeld