Vers top 100

top-100 ontwikkelingen in de verssector

   aug 16

Verse slagroom of toch kant en klaar?

slagroom kloppenEén van de producten in de keuken dat het meest onderhevig is aan bacterievorming zijn melkproducten. Wat ga je dan kiezen als je zelf slagroom kan maken terwijl je dit ook kant en klaar kan kopen?

 

Het grote voordeel van kant en klare slagroom kopen is dat je niet zelf de slagroom hoeft te kloppen met de hand. Kant en klare slagroom is dan een mooie uitkomst en je bent geen tijd en een pijnlijke pols kwijt.

Maar er zijn eenvoudigere manieren om zelf verse slagroom te maken. Dit kan op twee manieren.

Klopmachine

Hierbij gebruik je een mengmachine met een klopfunctie. Je giet de slagroom in de bekken en zet de mengmachine aan. Met de gardes wordt de slagroom stijfgeklopt in een paar minuten tijd. Hierbij moet je nog wel in de gaten houden dat je niet te lang klopt want dan krijg je boter.

Slagroom kidde

Dit is een metalen fles van waaruit de slagroom direct vers gespoten wordt dankzij de hoge druk dat erop zit. Je giet de slagroom in de fles, schud even en je spuit dankzij de hoge druk perfecte vers gemaakte slagroom.

Slagroompatroon

De slagroompatronen zijn gevuld met gas dat onder hoge druk is opgeslagen. De patroon wordt op de kidde bevestigd en geopend wanneer de hendel van de kidde wordt ingedrukt om slagroom te spuiten. Hierbij wordt de druk in de kidde opgevoerd en spuit de slagroom, onder de druk uitgezet, eruit.

Voor- en nadelen

Het voordeel van de kidde is dat de kwaliteit telkens constant is en bij een mengmachine is dit afhankelijk van hoe lang je hem laat draaien. Een nadeel is wel dat de kidde wat moeilijker schoon te maken is maar dat geldt net zozeer voor de spuitzak die je gebruikt na het kloppen van de slagroom in de mengmachine. Professionele keukens maken hierdoor minder gebruik van de slagroom kidde of kunststof herbruikbare spuitzak.

Een ander voordeel van de slagroom kidde is dat er geen lucht in de slagroom komt te zitten tijdens het spuiten. Hiermee wordt bedoeld dat je slagroom na gebruik van de mengmachine ook nog eens moet spuiten met een spuitzak, hierbij komen er luchtbellen in de slagroom zodat het spuiten van het slagroom nooit consistent is.

Het voordeel van de klopmachine is dat je deze voor meerdere toepassingen kunt gebruiken zoals deeg mengen. De slagroom kidde gebruik je daarentegen maar voor één ding en je moet ook om de zoveel tijd de slagroom patroon vervangen. Omdat slagroompatronen niet zo lang meegaan wordt ze altijd verkocht in doosjes van 50 stuks.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.